Explicatia Yoga a beneficiilor utilizarii Neti Pot-ului


Tratatele Hatha-Yoga ne invata o etapa importanta in evolutia spirituala: Pranayama sau tehnica respiratiei. Pentru a demara acesta tehnica de respiratie este nevoie ca nasul si caile respiratorii sa fie perfect curatate. Tratatele Yoga ne descriu anumite tehnici de purificare. Cea mai des utilizata este Jala Neti, tehnica care face purificarea cu ajutorul apei, folosind un vas Neti sau Neti Pot. O alta tehnica de defundare a nasului este Sutra Neti, care face curatarea cu ajutorul unui fir moale. Aceste două tehnici sunt denumite Kriyas și sunt prescrise ca măsuri curative. O alta modalitate de a curate pasajele nazale cu ajutorul aerului, definita in Pranayama este Bhastrika. Aceasta tehnica se foloseste in practica zilnica.
 
Mai departe, cateva cuvinte despre Jala Neti:
Jala Neti este o practica de curatare a pasajelor nazale cu apa, care totodata conduce si la curatarea Nadis-urilor, adica a canalelor energetice de la nivelul capului. Aceasta tehnica are o actiune destul de rapida si se face in cazurile in care este nevoie de ajutor imediat. Aceasta tehnica nu ar trebui să fie practicata ca un rutina zilnică pe o perioada foarte lunga de timp.
Pentru a practica Jala Neti, in primul rand este nevoie de un irigator nazal care se numeste Neti Pot
Efectele Jala Neti:
Tratatele de Hatha Yoga Pradipika si alte surse ne vorbesc despre Jala Neti si atribuie multe efecte benefice, de la cele fiziologice ala corpului mintii si personalitatii pana la cele de clarviziune.
  •          Mentinerea sanatatii si o etapa de pregatire pentru meditatie.
  •          Ajuta la imbunatatirea gandirii, dar si a organelor de la nivelul capului: nasul, ochii, urechile si plamanilor. Ca efect complementar, apare si activarea celui de-al treilea ochi, glanda pineala sau Ajna Chakra.
  •          Nasul joaca un rol important in receptarea si asimilarea energiei Prana. Textele yogine recomanda Jala Neti, adica irigarea nazala facuta cu Neti Pot-ul pentru a sprijini aportul de prana la nivelul nasului.
 Asanele care aduc energia la nivelul capului, pot uneori sa duca la blocarea sinusurilor, aducand mucusul in aceasta regiune. Este vorba despre asanele care presupun statul pe cap, pe umeri sau alte posturi inversate. Este de ajutor sa folosim un Neti Pot pentru practica asanelor pentru a deschide nadisurile de la nivelul capului si pentru o respiratie profunda. Deasemenea este de ajutor sa folosim vasul Neti si dupa ce facem asane, daca simtim un blocaj sau o presiune la nivelul capului, gatului, plamanilor, ca rezultat al practicii asanelor sau doar ca ajutor in procesul de detoxifiere si eliminarea excesului de mucus. Practicarea asanelor ajuta detoxifierea organismului.

Neti pot si tratarea Kapha
Kapha ca si acumulare de mucus in portiunea de sus a corpului, conform Ayurveda, porneste de la nivelul stomacului, trece prin esofag si faringe si ajunge in plamani. In plus, revarsa catre cap, unde se blocheaza.
Utilizarea Neti Pot-ului elimina acest mucus de la nivelul capului (sinusurilor, cavitatii nazale si faringelui) si partii de sus a corpului.