Neti Pot HandMade se produce manual

Micuțele vase neti disponibile la vânzare pe pagina noastră, sunt rodul muncii unor meșteri olari din localitatea Olari, de langa Horezu, judetul Valcea, Romania. Aceștia și-au moștenit talentul și pasiunea pentru olărit de la bunici și străbunici.  De ani buni, duc cu ei acest meștesug și trăiesc cu speranța că generațiile viitoare de fii și nepoți vor învăța să lucreze cu lutul și vor lăsa ca moștenire generațiilor ce va să vină, taina olăritului.

Neti Pot Romania - cum se produc manual

In continuare va prezentam povestea vaselor Neti Pot fabricate in Romania, de la lutul sapat, transportat acasa, pana la nasterea unui vas, pe care noi l-am botezat "Lampa lui Aladin".Vasele neti necesită mult timp pentru a fi fabricate. Olăritul este o artă care necesită pasiune și mult efort investit. Înainte de a fi ars, lutul trece prin mai multe etape cum ar fi curățirea, dospirea, frământarea, modelarea, uscarea și apoi ornamentarea. Un rol important în modelarea olarului îl deține roata olarului, un instrument format din două discuri, unul mic sus și un altul mai mare în partea de jos. Bulgărele de lut este așezat pe discul de sus iar cel de jos este mișcat de olar, printr-o mișcare circulară rapidă.

Cum iau naștere vasele neti? Ei bine, pentru început vă spunem că meșterul olar respectă cu strictețe câțiva pași esențiali pentru un vas de calitate. Totul se desfașoară după un program bine stabilit, după cum urmează:

Dospirea

Totul începe cu dospirea argilei. Argila de cea mai bună calitate este adusă acasa și lăsată la dospit, în curte, vreme de câteva săptămâni, fiind udată din când în când cu apă. Deobicei este lasata peste iarna, ca sa degere. Apoi primavara, lutul este tăiat în bucăți mari, bătut cu maiul și udat.

Frământarea

În timpul acestui proces sunt aduse în atelier, bucățile de lut cunoscute sub numele de turte. După ce sunt așezate pe o platformă de lemn, sunt frământate repetitiv cu picioarele, apoi cu mâinile până când acestea capătă un aspect unsuros. De felul în care este frământat și dospit lutul, ține și calitatea produsului finit, astfel că olarii insistă pe acest procedeu. După ce l-au frământat cu mâinile și picioarele, ei taie lutul felii și îl bat bine bine cu maiul, până când obțin o pastă omogenă.

Modelarea pe roata olarului

Din pasta omogenă obținută în timpul procesului de frământare, se fac bulgări de lut, care ajung pe roata de modelat. Deși la prima vedere totul pare simplu, modelarea necesită multă atenție și iscusință. În acest moment este foarte importantă coordonarea adecavată a vitezei roții și de o apăsare ușoară asupra argilei și modelarea treptată a acesteia. 

vas neti pot modelat manual pe roata olarului

Pe măsură ce mâinile meșterului ating lutul, acesta se înalță ca un turnuleț iar din acest moment se începe formarea interiorului.

lampa lui aladin - fabricat manual - roata olarului - romania

Unirea componentelor si modelarea completa a neti pot-ului

Urmeaza modelarea conului (ciocului din fata) tot pe roata, apoi alipirea acestuia la bucata initiala, iar apoi montarea toartei.

modelarea manuala a conului neti pot lampa lui aladin

Uscarea și arderea

După ce vasele neti prind formă, sunt puse la uscat câteva zile, într-un loc umbros. După ce vasele sunt perfect uscate, sunt scufundate într-o zeamă albă sau roșie, preparată din apă și humă, cunoscută sub numele de angoabă. Următorul pas constă în arderea vaselor.

uscare si ardere in cuptor - neti pot romania

 

Ornamentarea

Cel din urmă pas în crearea unui vas neti, constă în ornamentare. Fie că vorbim de un neti pot albastru, galben, alb sau cu imprimeuri, totul se face de mana talentată a olarului. Cum e și normal, ornamentarea a fost mereu una dintre principalele preocupări ale olarilor. Se spune că un vas este cu adevărat frumos atunci când toate elementele sale sunt pe gustul clientului.

conceptie ornamentare vas neti pot romania horezu

 ornamentare lampa lui aladin neti pot romania

A doua arderea

După ce vasele sunt ornamentate, se face smălțuirea lor, iar mai apoi, sunt arse pentru ultima oară.